logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Voeren
Elkenrade
Visé
Stevensweert
Wylre-Reijmerstok
Benzenrade
Schinnen
Schrieversheide
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

       

 

 

 

 

 

 

Wandeling naar Eijsden, Lixhe en Visé op zaterdag, 27 juni 2020.

 

Dit traject hadden we al vaker gefietst, maar nog nooit gelopen. Wandelend ontdek je nou eenmaal veel meer details en gaat het lekker relaxed. Vanmorgen vroeg vertrokken vanaf het plein in Eijsden met het beeld van de Cramignon; de dans, die de verbondenheid verbeeld tussen de bewoners en de dorpen onderling, slingert met een persoon voorop dansend door het dorp en wordt begeleid door de muziek van harmonieën. Dit gebeuren wordt in omringende dorpen ook gevierd. Via de kade, die een mooi uitzicht biedt over de Maas, wandelde ik naar Kasteel Eijsden. De laan met oude Platanen vormt een mooie entourage voor dit prachtige kasteel. Dit juweel, gebouwd in 1636 is diverse malen gerenoveerd en aangepast in de toen geldende stijlen. Mooi zijn ook de parken rondom het kasteel, waarin je vrij kunt wandelen. Mijn doel lag verder, dus liet ik die rondgang voor een ander bezoek en kuierde door naar de Barrage van Lixhe. Vlak voor de auto weg richting Luik, staat een info. bord; In de tijd van de Spaanse overheersing stond hier een fort. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

In 1634 bouwde Francisco de Moncada y Moncada, markies van Aytona, het koninklijk kasteel, dat later werd uitgebouwd tot een heus fort Navagne. Hij was in die tijd hoofdcommissaris van het Spaanse leger. De bedoeling was duidelijk: controle over de Maas en de omgeving. De ligging was strategisch, want aan de Noord Zuid as had je de Maas, aan de Oost West zijde, de wegen en de oversteekplaats. In 1662 gaf de Spaanse Koning goedkeuring aan het plan om er een versterkt fort van te maken. Helaas waren het de Fransen, die het in 1674 veroverden en met springladingen grotendeels vernielden. Een fraai stuk geschiedenis zo op weg naar Lixhe. Maar na een pauze, om alles door te laten dringen tot mijn “beperkte opslag”, wandelde ik verder naar de barrage over de Maas. Al van verre hoor je het geklater van deze barrage. Later zou ik meer tijd nemen, om dit bouwwerk eens goed te bekijken. Via de Ravel ging het verder richting Visé. De typische geur van het water was mijn vaste begeleider. Ook hier zie je in de bochten hopen zwerfafval. Bij de Barrage hebben ze een systeem om het eruit te scheppen (zou eigenlijk niet nodig zijn?). Vlak voor Visé heb je een kleine jachthaven; helaas was het restaurant nog gesloten. Nog even maakte ik een rondgang door het gebied van Devant le Pont. In deze wijk start de wandeling van de club met de Gans in haar logo. Die ganzen zijn hier trouwens ruimschoots aanwezig. Ze hebben de stad het predicaat van Ganzenstad gegeven. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Ik besloot om terug te keren op mijn schreden; onder de vernieuwde brug nam ik een kleine pauze; de koffie moest maar even wachten. Bij de barrage nam ik de afslag naar Lanaye (Ternaaien); hopelijk was het veer daar in de vaart. Op fietstochten vanuit Eijsden, hebben we meermalen gebruik gemaakt van dit veer. Tegenwoordig maken zo`n 40.000 toeristen gebruik van deze mooie oversteek. Voor 1 euro wil je toch geen nat pak halen. Aan de overzijde heb je een prachtig uitzicht op de Sint Pietersberg. Die kant doen we een volgende keer.

 

Lixhe en Visé; het gebied langs Moeder Maas heeft bij talrijke mensen een aantrekkingskracht; bedankt. 

 

 

Verslag en foto's:   John Driesen

  

Vervolg foto’s zie: Foto's Visé

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

 

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533