logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Bütgenbach
Slenaken
Mönchen-Gladbach
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling bij Les Marcheurs de la Basse-Meuse op zaterdag, 4 augustus 2018.

 

Visé roept bij mij dierbare herinneringen op; het is waarschijnlijk te danken aan mijn oom uit Zuid Holland, die me achter op de fiets naar Visé reed en een bezoekje bracht aan de sluizen van Klein Ter naaien en het Robben eiland in Visé. Als klein jochie van 6 jaar, was dat natuurlijk een wereldreis. De speeltuin aldaar, was voor ons kinderen een traktatie van formaat; kom daar tegenwoordig nog maar eens mee. Enfin de stad voor Luik heeft toch ook een bijzondere uitstraling. De Maas als glinsterend lint door de stad, heeft mij het zwemmen bijgebracht; met tien oude fietsenbanden om de buik, werden we de plomp (de Maas) ingegooid en proberen maar; zou tegenwoordig ook al onverantwoord zijn. Daar het vandaag ook weer lekker warm zou worden, gingen we op tijd van start.

 

       
         

Men had het parkoers verdeeld in drie lussen; zo konden we na diverse rondzwervingen weer pauzeren in de rust te Haccourt. We vertrokken richting de brug en bogen daarna af naar Haccourt. Hier, in het Cerle St. Hubert, werd even gestempeld en wandelde ik gelijk door voor de eerste lus langs het kanaal en Oupeye. Daar het zonnetje nog verscholen was achter een dik wolkendek, was het aangenaam vertoeven langs het kanaal. Wat gelijk opviel, was de moderne waterzuiveringsinstallatie. Het gebouw ernaast oogt futuristisch en lijkt elk moment om te vallen; mooi staaltje architectuur. Achter dit gebouw klommen we 110 meter omhoog naar de hoogten rond Oupeye. Op het info.bord was goed te zien, hoe de rivier in de loop der tijden is veranderd. We bogen boven rechts af richting Haccourt, met een mooi panorama op de Meuse. Terug in Haccourt was het natuurlijk zaak om te zorgen voor de nodige aanvulling van de watervoorraad. Een extra flesje water is dan zeer welkom, om tijdens de tocht af en toe even aan de “bidon” te slurpen. De tweede lus naar Halembaye en de Hauts de Froidmont steeg vanuit het dal omhoog door de schaduwrijke bossen. Dit pad deed in regenrijke tijden ook dienst als waterafvoer te zien aan de uitgesleten midden berm. Links en rechts springend, kwamen we terecht op de Hauts de Froidmont. Dit gebied heeft een rijke historie.

 

       
         

Al in de 4de eeuw voor Christus waren hier mensen neergestreken; er zijn resten van Romeinse villa`s en Middeleeuwse boerderijen. Soms denk ik wel eens dat die boerderij ervoor ook uit die periode stamt; ze is totaal vervallen, maar de kippen kakkelen er in de vervallen stal, nog lustig op los. De tractor, die het erf siert, zal wel niet uit die periode zijn. Tegenover de boerderij ernaast heeft men sinds 2005 een educatief en didactisch programma opgestart, om de vele variëteiten hoogstamfruit nieuw leven in te blazen. Al met al een bewonderingswaardig initiatief. Tevens verbindt een fiets en wandelroute door de bossen, de valleien van de Jeker en de Maas met elkaar. Na diverse, nu oververhitte veldwegen, kwamen we terug in de rust te Haccourt. De retour via de brug over het Albert Kanaal, maakte nog een klein ommetje en eindigde in het Cerle Paroissial Devant-le-Pont. Achter in de tuin was het met een Belgisch watertje heerlijk vertoeven. In een auto, die meer weg had van een broodoven (de airco zij geprezen), reed ik langs ons aller Meuse terug naar ons stulpje aan de Geul.

 

Marcheurs de la Basse-Meuse Visé; een mooie wandeling door de valleien van de Maas. Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

  

Vervolg foto’s zie: Foto's Visé

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868