Voeren
Bilzen
Bellaire
Voeren

EMT wandeling te Voeren en Warsage op Pinkstermaandag, 21 mei 2018.

Een “Euregio Marching Tropy“ wandeling is het toonbeeld van samenwerking tussen verschillende clubs uit de regio. Stond ik in begin wat sceptisch tegenover dit verband, nu zie ik de voordelen van zo`n samenwerking. Nu veel clubs met moeite het hoofd boven water weten te houden is dit de oplossing voor extra hulp en ondersteuning. Op tweede Pinksterdag organiseren ze een gezamenlijke wandeling, die vanuit twee locaties kan worden bewandeld. Dit concept spreekt mij ook wel aan; je hebt keus genoeg; zeker de wandelaar, die weet te combineren, kan toch een behoorlijk aantal kilometers “vreten”, of juist iets minder lopen.

Al vroeg parkeerde ik mijn voiture op de grote parkeerplaats tegenover de Harmoniezaal te Voeren. Vanuit deze zaal kon je de eerste lus maken naar Warsage en terug. Deze keuze was achteraf niet verkeerd; meteen klommen we achter de zaal via de Snauwenberg naar het glooiende landschap, dat onlangs geheel op de schop genomen is. Dit dal werd door aankopen gevormd tot een geheel; de kalkhoudende grond is ideaal voor diverse planten en dieren; groepen eiken, kastanjes, platanen en lindes accentueren het dal; dit dal van de Noor loopt tot `s-Gravenvoeren. Het is nu al een plaatje om te zien, dit glooiende landschap. Achter dit dal klommen we omhoog naar de Schophemerheide. Dit bos heeft een kalkrijke bodem; door duurzaam bosbeleid krijgen allerlei dieren een kans om zich optimaal te ontplooien. Zo worden enkele oude bomen bewust in stand gehouden om de specht een voerder, nest en communicatie (met soortgenoten) plek te bieden. We daalden af langs een smal stenig pad naar de vallei van de Voer. Na de grote baan te zijn overgestoken, banjerden we verder over de veldwegen, die door de overvloedige regenval van de nacht ervoor vol met modder en stenen lagen. Aan het einde van de bosweg daalden we via het gehucht Heydt af naar Warsage. De weilanden werden d.m.v. diverse draaihekjes gepasseerd; het doel was niet ver meer. In de zaal van Warsage werd de inwendige mens niet vergeten. Hier in Warsage kon je, indien gewenst, ook een kleine lus van 8 km. maken. Mijn optie lag in Voeren.

De terugweg liep, allereerst over een zompig en modderig graspad en later door een mooie smalle holle weg met aan weerszijden uitbundige bloeiende wilde roosjes. In Voeren was het plan om de lus van de 8 km. te doen. Later had ik geen spijt van deze beslissing; de route bovenover door het Hoogbos was puur genieten. Deze smalle holle weg slingerde door deels overwoekerde paadjes over de hele lengte van het Hoogbos. Er leek geen eind aan te komen, maar door de pracht van alle bloeiende planten en struiken was dat geen straf. De zon deed inmiddels flink zijn best om de temperatuur omhoog te stuwen. Was het `s morgens lekker fris, nu braken de zweetdruppeltjes uit en kon het jasje aan de “kapstok”. Maar geen nood, de kerktoren van Voeren markeerde het eindpunt van deze geweldig mooie lus.

Euregio Marching Trophy; een tocht, door de natuur van de Voerstreek, om in te lijsten. Bedankt.

Vervolg foto’s zie: Foto's Voeren