Voeren
Benzenrade
Schinnen
Schrieversheide

Wandeling naar Teuven, Veurs, Ulvend en Nurop op zaterdag 11 juli 2020.

Vandaag een wandeling gemaakt uit de “oude doos”; deze stond enige tijd geleden in de krant. De tocht was zondermeer speciaal; de Voerstreek is buitengewoon; het dal van de Veurs uniek. Na iedere bocht was het uitzicht formidabel. In Teuven was het even zoeken naar een geschikte parkeerplaats; naast de kerk kun je je auto niet kwijt. Direct achter de kerk kun je de route oppikken en beginnen aan het avontuur. Via de knooppunten, die sterk lijken op de bekende Belgische fiets knooppunten, is het een makkie om de route te volgen. Direct achter de kerk startte ik mijn wandeling van vandaag. Even door het centrum en dan meteen over veld wegen richting het Rode Bos. Op dit stuk was het al meteen raak; je loopt op de heuvelrug en hebt een mooi uitzicht op het dal. Her en der verspreid liggen de boerderijen als “parels” in het landschap. Achter mij verdween de kerktoren van Teuven in de dal. Zonder dat je het merkt stijgt de weg naar het Rode Bos. Hier maakte ik een leuke doorsteek via een smal bos pad. De weg richting Aubel stak ik over en wandelde verder naar het dal van de Veurs. De meanderende riviertjes de Berwijn, de Voer, de Veurs en de Gulp hebben in deze valleien een betoverd decor geschapen.

Achter het Rode Bos in de buurt van de Plank, dook ik omlaag naar de vallei van de Veurs. Aan de rand van deze vallei ligt een smal wandelpad, dat een geweldig panorama biedt op deze vallei. Door samenwerking met de lokale landbouwers heeft men een authentiek landschap gecreëerd; geen bemesting en biociden; natuurlijke begrazing en maaien . De graslanden, hagen, bosjes houtkanten en hoogstamboomgaarden kenmerken dit landschap; ze zijn bloemrijk en bieden een insectenrijke vegetatie. Succes verzekerd, want mijn zweetdruppels lokten vele vliegen en andere steekbeestjes. De omgeving deed al deze ongemakken vergeten. Aan het eind van dit prachtige wandelpad, boog ik linksaf naar St. Maartens Voeren; voor het viaduct wachtte een nieuwe uitdaging voor mijn vermoeide kuiten; bij Krindaal no.3-5 boog ik rechtsaf steil omhoog naar het Broekbos. Een toepasselijke naam, want op deze steile helling had ik moeite om mijn broek heel te houden; door de Corona pondjes spande mijn broekje strak om de ribbenkast. Ulvend kwam in zicht en gezien de tijd (koffietijd) streek ik neer bij `T Bakhuis. Alleen al de aanblik van deze fraaie uitspanning deed alle ellende vergeten. Gesterkt door een krachtig kopje koffie, wandelde ik verder richting Slenaken.

De weg naar de Plank stak ik over en vervolgde mijn tocht naar Nurop. Dit kleine gehucht voor Teuven is zeer geliefd bij wandelaars en fietsers; vooral fietsers overspoelden de weg door dit idyllische landschap. Met nog een kleine 3 km. te gaan, nam ik alle tijd om eens rustig rond te kijken; er lopen wat personen van divers pluimage rond op deze planeet; ook dat maakt een wandeling boeiend. Vlak voor Teuven ligt aan de linkerkant van de weg een heerlijk “stammineke”. De naam: de Zotte Lambiek is perfect gekozen; de verschillende terrasjes bieden een heerlijk echt tuingevoel. Op hun web-site is de beoordeling navenant.

Een wandeling rond Teuven, die ik iedereen van harte kan aanbevelen. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Voeren