Beyne Heusay
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij Marcheurs de L`Alliance Warsage op zaterdag, 20 oktober 2018.

Driemaal is scheepsrecht, zeggen ze wel eens en dat was vandaag zekere het geval. Het was zweten en zwoegen daar in de heuvels en weilanden van Warsage. Erg vond ik het niet, want voor komende week wilde ik toch wat extra kilometers in de benen hebben. Wennen doet het nooit, zeker als dat parkoers ook nog door “fris” geurende, pas bemeste weilanden loopt. Je kunt het trouwens beter ruiken dan de uitlaatgassen van onze automobielen.

De heenreis via Aubel over de heuvelrug naar Warsage was af en toe blind rijden, daar het zicht door vlagen dichte mist, minder dan 50 meter bedroeg. Erg link, daar deze weg, vol kuilen en bobbels, zonder zijbelijning extra gevaarlijk was. Enfin, we kwamen zonder kleerscheuren in Warsage aan. De traditionele vuren voor de zaal mochten blijkbaar niet ontstoken worden. In de zaal de heerlijke drukte van nerveuze wandelaars, die meestal niet vroeg genoeg kunnen vertrekken. Het parkoers was dit jaar “très dur”. Vooral het tweede gedeelte na de lus van de 21 en de 32 km. Met een groepje” Warsage club leden” ben ik het eerste gedeelte meegewandeld; altijd handig als één van die leden een sterke zaklamp heeft. Het bospad dat we een tijdlang bergopwaarts volgden, was bezaaid met grove keien en dan is enige bijverlichting wel handig. Na die klim, de eerste rust; even stempelen en door, want de beentjes waren opgewarmd. Hierna volgde een lang pad door het herfstbos richting Heydt. Van hieruit wandelden we langs het Alserbos; dit bos is in de 60e jaren ontbost, maar door de stenige silex bodem (moeilijk te bewerken) weer terug gebracht in zijn oorspronkelijk vorm. Diverse inheemse boomsoorten gedijen uitstekend op de hellingen.

Na de pauze, in een fraaie vierkant hoeve, maakten we een lus van 10 km. rondom La Heydt. Het volgende traject leidde ons naar Aubel; daar maakten we een rondje door haar achtertuin en wandelden verder naar Neufchâteau. Helaas was het uitzicht door dichte mist heel beperkt; af en toe zag je je voorganger niet. Maar geen nood, het zonnetje probeerde af en toe door die dikke brij heen te piepen. Na de pauze te Neufchâteau begon de pret pas echt. We staken de weg naar Aubel over en maakten een mooie tour door talloze draaihekjes richting Warsage. En als je denkt, nou heb ik wel alle heuvels hier gehad, dan dient zich de volgende aan. Moe, maar voldaan, liepen we door het centrum, langs de kerk, terug naar de startzaal. Lag er vorig jaar een laag sneeuw op mijn auto, vandaag was het `s middags ronduit warm; het kan verkeren.

Marcheurs de L`Alliance Warsage; Het was een bijzondere ervaring; prima parkoers en vriendelijke medewerkers in de pauze plaatsen. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Warsage