Ans (Luik)
Wijlre
Bassenge
Kanne

Lentewandeling rondom Wijlre en de Geul op zaterdag, 19 mei 2018.

Deze zaterdag eens rondom mijn eigen dorpje en de buurgemeenten gewandeld met een mooie passage langs de Geul. Je beseft vaak niet hoe mooi de natuur om je eigen dorp is. Meestal loop of fiets je er langs, maar tijdens een wandeling zie je beduidend meer. Omdat dit uitgangspunt meer en meer op de voorgrond drong, besloot ik om dat eens te doen. In onze omgeving is het dal van de Geul de “landschapsbepaler” bij uitstek. Na dat de kippen, de kat en het vrouwtje, verzorgd waren, ben ik op pad gegaan. De temperatuur viel vanmorgen vies tegen; een kleine 8 graden en een dicht wolkendek. Maar niet getreurd, het zou in de loop van de dag opklaren. Dat gebeurde natuurlijk, toen mijn wandeling er bijna op zat. Vanuit onze straat wandelde ik naar de boorden van de Geul met als eerste gehuchtje Stokhem. Dit lieflijke gehucht begint bij een prachtig kasteel, omringt door een geweldige tuin. Bekend is het historisch koetshuis en het moderne Hedge House; hier worden afwisselend tentoonstellingen georganiseerd. In de tuinen zijn kunstwerken te bezichtigen van Ad Dekker, Guiseppe Penone, Peter Struyker en Carl Visser. In 2011 werd de stichting buitenplaats Kasteel Wijlre opgericht; zij moet borg staan voor het gehele kunstbezit. In 2012 verwierf Het Bonnefantenmuseum de collectie. Achter Stokhem, de “Doodeman”, een weg, die behoorlijk omhoog loopt en een prachtig zicht biedt op het dorp Wijlre naar Berghof.  Boven op het plateau ligt de Berghof, een carréboerderij ,die zo te zien een opfrisbeurt heeft onder gaan. Naast de Berghof staat een authentiek “Bakkes”, een bakhuis, waarin vroeger de broden en de vlaaien gebakken werden.

Mijn route liep verder richting de Sousberg, een bos, dat doorsneden wordt door een heuse “Graaf”; de graaf deed vroeger en nu dienst als afvoerweg van overtollig water en verbindingsweg tussen de verschillende gehuchten. Onder aan deze holle weg ligt Hotel Bemelmans; prachtig gelegen aan het eind van het dal. Aan de grote weg van Valkenburg naar Wijlre stak ik over en wandelde naar Walem. Alleen al de weg erheen is pittoresk met diverse huisjes in vakwerk stijl. Door het tunneltje kun je verder naar Walem; gevolgd door een forse klim tot boven aan de splitsing richting Ransdaal. Weer had ik een fantastisch uitzicht op het dal van de Geul. Ik kon kiezen uit Ransdaal of terug naar Schin op Geul alwaar Frater Venantius in de persoon van Wim Sonneveld, op de kruising het lieflijke dorpje bezingt. De koffie lokte mij naar een Brasserie, die we vaker bezoeken als we een fietstocht maken. Na deze oppepper stak ik wederom de rijksweg over een koos de weg richting de Keutenberg. Hele hordes fietsrenners passeerden mij om dit fenomeen te bedwingen. De weg, die vlak voor deze fijne bult loopt is een stuk interessanter. Ze loopt pal langs de boorden van de Geul en is op een enkele recreatieve fietser een oase van rust. Deze route passeert ter hoogte van Camping de Gele Anemoon een bron, die water leverde aan de bevolking van de streek. Achter de camping dook ik de natuur van de Beemden in. Een natuurgebied, dat nu de vrije hand krijgt en begraast wordt door roodbruine runderen. De toren van de kerk en de watermolen van Wijlre, kwamen  weer in zicht. Het stuk door de weilanden valt niet te versmaden; schapen begrazen deze boorden en lopen langs de snel stromende Geul. Het vrij meanderen van deze rivier is goed te zien aan de oevers. Nog een kleine passage langs de bierbrouwerij en de thuisbasis was in zicht.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wijlre