Schrieversheide
Wylre-Scheulder
Wylre-Simpelveld
Wylre

Wandeling van Wijlre naar Bocholtz op zaterdag, 16 mei 2020.

Ondanks de beperkingen weer een uitermate mooie tocht gemaakt naar Bocholtz. Het weer, de kleuren van de lente, de geuren al om, is dit jaargetijde een prachtig gebeuren. In de ochtend nog vrij fris, maar gaandeweg klom de temperatuur naar een 19 graden. Het was overal onwerkelijk stil; een enkeling stond reeds op de steiger om uitgestelde klussen uit te voeren; zelf heb ik ook nog het een en het ander te klussen, maar op zaterdag waard het wandelvirus rond en strek ik de beentjes. Deze dag een mooie tocht via Baneheide naar Bocholtz. De uitbreiding naar Duitsland was een optie, naar gelang de toestand der benen. Allereerst ging het richting het kasteel van Wijlre, maar boog af naar links richting de Zwarte brug. Rond deze brug hebben de Duitsers felle strijd geleverd; de geallieerden zaten ze op de hielen. Over de brug loopt een smal bospad naar de Roodbron. De stilte was hier om te snijden. Het gezang van de vogels eens te meer luid en duidelijk; de vrouwtjes moeten worden gelokt; het is tijd voor “gezinsuitbreiding”. Bij het tunneltje rechtdoor langs het reservoir van de Roodbron. De bron levert nog altijd fris water voor het waterleiding. Probleem is het overmatig gebruik van kunstmest uit het verleden. Zo moest de Waterleiding al diverse bronnen sluiten, omdat het nitraat gehalte te hoog was. Gelukkig worden de boeren ook milieu bewuster en wordt met mate gebruik gemaakt van deze meststoffen. Het gehucht voor Eijs kon zo zijn geplukt uit de album van Anton Pieck. Wie een kleine leuke stadsauto zoekt, is hier aan het goede adres.

Eijs iets verderop, is één van mijn favoriete dorpjes.Tegenover Kasteel Goedenraad boog ik rechtsaf omhoog richting Baneheide. Je komt dan op het plateau van Simpelveld; tenminste als het zo heet. Halverwege schoot een joggende buurman mij voorbij; in mijn jonge jaren was dat ook een favoriete sport van mij. Bij de Heihof wisselde ik een snel praatje met de dochter en stak de rijksweg over naar Bocholtz. In het centrum van Bocholtz was de keuze om niet nar Duitsland te gaan snel gemaakt. Door het vele klussen zijn de spieren flink opgerekt en dat merkte ik na deze trip. Achter Bocholtz ligt een mooi natuurgebied, dat de moeite waard is om eens nader te bewandelen. Kasteel Bongard ligt een beetje verstopt in dat gebied; Bocholtz telt een groot aantal rijksmonumenten; vele uit Kunrader steen opgetrokken Carre boerderijen. Ze zien er allemaal perfect uit. Via smalle paadjes, onderbroken door speelplaatsen voor de jeugd, kwam ik in de richting van Simpelveld. Voor het centrum boog ik af onder het tunneltje; een veldweg met pas ingezaaide percelen. Deze veldweg leidde naar de Driesprong, een restaurant, waar de starplaats voor de mid-week wandelingen van WSV NOAD plaatsvinden. Hier ging ik rechtsaf naar het centrum van Simpelveld. Bij de rotonde nam ik de route naar Boschenhuizen en Trintelen. Jaren geleden heb ik hier vastgezeten in een sneeuwstorm; het smalle weggetje naar Trintelen was in een mum van tijd dicht gesneeuwd; Een behulpzame boer heeft me toen met zijn tractor uit deze sneeuwhoop bevrijdt. In Trintelen is nog niet zo lang geleden het dorpsplein rond de waterput gerenoveerd. Een zalige plek om in de zon de boterhammetjes te verorberen. De koffie ontbrak, maar de omgeving maakte, dat de frisdrank smaakte als een cappuccino. Bij de Bernardushoeve links af en de laatste kilometers door Elkenrade naar huis. De “Graaf” , een soort holle diep liggende weg, even voorbij Elkenrade, heeft onlangs een fikse snoeibeurt ondergaan. Ik besloot deze nog maar niet te nemen en wandelde langs weg naar beneden; nog even omhoog en Wijlre kwam in zicht.

Met dank aan de prachtige natuur richting Eijs, Baneheide en Bocholtz.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wylre-Bocholtz