Schrieversheide
Wylre-Scheulder
Wylre-Simpelveld
Wylre

Wandeling naar Gulperberg-Berghem-Heijenrath-Epen op zaterdag, 25 april 2020.

Vandaag een fris begin met een kleine 8 graden op de thermometer. Korte broek was even wennen, maar als je flink doorstapte, kwamen de onderdanen snel op temperatuur. De wolken zaten voor een later, lekker opwarmend, zonnetje; ik moest nog even geduld hebben. Vanuit mijn stulpje, liep ik richting Gulpen, maar boog door de weilanden, achter het voetbal complex, af naar de Gulperberg. Deze omleiding is veroorzaakt door de nieuwe eigenaren van kasteel Wittem, die geen wandelaars over hun perceel wensten. Het zijn ook lastige mensen, die wandelaars? In principe kwam mij deze omleiding goed uit, want ik wilde langs de fontein van Frans Croonenberg, omhoog naar die mooie bult. Die bult heeft de laatste jaren een flinke opknapbeurt gehad. Heel wat bomen zijn gekapt, zodat het uitzicht en het natuurlijke biotoop is hersteld. Boven op de berg staat al jaren een Mariabeeld; ze “bewaakt” het leven van Gulpen en omgeving. Mijn doel was vandaag om die berg te slechten en richting Heijenrath te gaan.

Via Berghem volgde ik het pad langs de rand van het bos. Je ziet met verbazing, hoe hier grootschalige landbouw wordt toegepast. Het terrein van de Golfclub lag er verlaten bij. De omgeving is misschien niet helemaal natuurlijk, maar het onderhoud wordt prima gedaan. In Heijenrath koos ik de richting Eperheide. Dit gehucht voor Epen was vandaag wel erg rustig; de wandelaars, die ik passeerde liepen met een boog om me heen; zelf ondernam ik ook deze acties. In Epen hetzelfde beeld; rond deze tijd, wemelt het hier van de toeristen; nu een enkele persoon, die nodig iets van de bakker moest hebben. In Epen komen diverse bronnen aan de oppervlakte. Maar liefst 26 bronnetjes kabbelen aan de oppervlakte; De naam Epen stamt af van het Germaanse Apa, het geen water betekent. Overal zie je waterloopjes, die tenslotte in de Geul uitmonden. Bekende zijn: de Paulusbron, de Cottesserbeek, de Camerigerbeek, en de Landeus. Uit deze bronnen welt het grondwater omhoog; ze lijken schoon en zuiver, maar men raadt niet het drinken van dit water aan. Door een afwijkend micro klimaat en hoge luchtvochtigheid, gedijen talrijke planten en dieren aan deze beekjes. Als dat geen extra rijkdom is in deze gebieden in combinatie met een prachtig glooiend landschap, dan ben je de koning te rijk. Groot is Epen niet, maar in vakantietijd weten talrijke toeristen deze streek te waarderen. Vanuit Epen wandelde ik verder langs de weg richting Mechelen.

Een lieflijk dorp, waar de Mechelderbeek doorheen stroomt en een heuse watermolen bezit, die echter niet goed te zien is. De Commandeursmolen, oorspronkelijk Maltezer Commanderij uit 1215 stammende molen, heeft tal van functies gehad; van Graan tot papiermolen; nu wekt een gelijkstroomgenerator elektriciteit op. Ik volgde de beek, die door de hoofdstraat stroomt. Naast de St. Jan de doper kerk heeft Mechelen een complex de Heerenhof. Dit was oorspronkelijk de commanderij en een pachthoeve van de Johannieterorde. Voor de gemeentelijke herindeling was de Heerenhof het gemeentehuis, maar is nu een vakantie boerderij. De terugweg via Partij Wittem liep langs een onlangs vernieuwde weg, die ook rekening houdt met wandelaars en fietsers. In Partij kun je niet om het klooster van de paters heen. Vroeger een druk bezocht bedevaartsoord; nu een stuk ingetogener. Al in 1732 liet Graaf van Plettenberg een slot kapel bouwen naast zijn kasteel. In1895 groeide het aantal studenten (het was een opleidingshuis van de Redemptoristen) van het toenmalige klooster zo explosief, dat men een heel nieuw klooster bouwden in de tegenwoordige stijl. Een aantal jaren geleden bezochten 150 000 mensen dit prachtige Godshuis; vooral bekend om de verering van de H. Gerardus. Men heeft onlangs het klooster verkocht; de bibliotheek en een gedeelte blijft in eigen bezit. Via het voetpad langs de grote weg (tenminste het grootste gedeelte; de voormalige doorgang over het kasteel pad is gesloten) kwam de toren van Wijlre weer in zicht.

Met dank aan de mooie natuur van Epen en omgeving.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wylre-Epen