Voeren
Benzenrade
Schinnen
Schrieversheide

Wandeling naar Reijmerstok, Banholt en Mheer op zaterdag 13 juni 2020.

Deze zaterdag weer vertrokken vanuit de “homestead“ naar Reijmerstok, Banholt, Terhorst en Mheer. Zondermeer een verrassende tocht over paadjes, die ik nog nooit bewandeld had. Lekker vroeg vertrokken, want de temperatuur zou oplopen tot een dikke 30 graden. Het eerste gedeelte liep door de weilanden van Gulpen langs de Gulp. Daarna door het centrum, dat pas is opgeleverd en er piekfijn uit ziet. Er zaten zelfs al een paar mensen op de uitgespaarde trappen langs de Gulp. Die Kunradersteen en dekplaten van natuursteen, zien er geweldig uit. Na het centrum stak ik de rijksweg over en volgde het pad langs de vijvers richting Neubourg.

Dit kasteel werd tot voor kort bewoond door de laatste JongVrouwe van adel; een bevriend persoon heeft haar leven te boek gesteld. Reeds in 1288 stond er een zogenaamde Motte burcht, waarin men zich kon terugtrekken in tijden van oorlog. De resten zijn nu nog te zien in het landschap; na een oorlog werd deze verwoest. Het “nieuwe” kasteel ging in de loop der jaren naar diverse eigenaren. In 1900 was de eigenaar Fam. De Marchant et d`Ansembourg ; één van hen werd later burgemeester van Gulpen. Na zijn dood woonden nog diverse andere leden van de familie in het kasteel. Na de dood van de laatste bewoner van adel werd door erven het kostbare interieur verdeeld of verkocht. Op de site “Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis”, komt de huidige eigenaar er niet zo fraai vanaf. Hij heeft al jaren de boel getraineerd; de tuinen liggen er slordig bij en verschillende gebouwen kunnen een fikse opknapbeurt gebruiken. Achter langs het kasteel loopt een smal pad richting Euverem; mooi gelegen, met uitzicht op het voormalige Foreldorama. Dit pretpark is al lang failliet; grote landhuizen maken er nu de dienst uit. In Euverem, vlak voor Gasthof Euverem, boog ik af naar rechts; een rustig fiets- en wandelpad liep over de heuvelrug tot aan Banholt. Rechts van dit pad zie je nog de restanten van een tram tracé; in de jaren 1923 tot en met 1939 was een stoomtram lijn in gebruik. Voor de Gasthof Euverem overspande een stalen viaduct van 612 meter lang en 22 meter hoog het Gulpdal. In 1939 was de lijn echter onrendabel en werd het geheel afgebroken. Een oud ijzer handelaar in de buurt wreef destijds in zijn handjes. Het verharde pad parallel aan een landweg, bood een panorama op de omliggende bossen en weilanden. Her en der lagen akkers met geurend graan; in gedachte zag ik al dampend vers brood of een sprankelende Leffe. De natuur kent vele parfums; zo ook twee velden met geurende Camille; je ziet ze niet vaak, maar deze waren volgens mij ingezaaid.

In Terlinden wandelde ik rechtdoor naar Banholt. In dit lieflijke dorpje, waar ik anders doorheen fiets, streek ik neer op een uitnodigend terrasje naast de kerk. Het mocht weer en daar maakte ik dankbaar gebruik van; de vochtigheidsgraad stond trouwens beneden peil. Vlak naast de kerk staat de immens hoge den; elk jaar wordt deze door de Jonkheid uit de bossen naar het dorpsplein gesleept. Diverse opgetuigde en versierde trekpaarden brengen deze den naar zijn plek; het is een eeuwenoude traditie, die dit jaar helaas niet door kon gaan. Na een paar heerlijke Cappuccino`s was ik van plan om door te lopen naar Mheer. De tropische hitte gooide echter roet in het eten en na wijs beraad koos ik ervoor om via Terhorst, af te buigen naar Reijmerstok. Gelukkig liep het pad gedeeltelijk in de schaduw. Halverwege de doorgaande weg naar Reijmerstok, kocht ik heerlijke kersen van de boer. Mijn plan om achter langs Reijmerstok door te wandelen, belandde in de prullenbak; rechtdoor zo ging hij, de zon begon verraderlijk te branden. Achter Reijmerstok de Gulperberg naar beneden. In het centrum zocht ik nog even vertroosting bij een jongedame, die spontaan alle kleuren van de regenboog kreeg. Na deze ontmoeting nog een kleine 2 km. naar mijn stulpje.

De natuur, het weer en de mensen maakten deze tocht tot een waar genoegen. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wylre-Reijmerstok