Schrieversheide
Wylre-Simpelveld
Wylre

Wandeling vanuit Wijlre Scheulder Margraten op zaterdag, 28 maart 2020

Het weer is gelukkig in deze barre tijden onze metgezel. Ideaal om toch een mooie wandeling te maken vanuit Wijlre. Vandaag de kant van Margraten gekozen, omdat je deze route vrijwel geheel door bossen en over veldwegen kunt bewandelen. s`Morgens vroeg was het nog even rillen, maar gaandeweg kreeg het zonnetje meer grip op de temperatuur en was het zelfs zweterig warm. Vanuit ons stulpje wandelde ik naar de visvijvers en voetbalterreinen; hier boog ik af om vervolgens langs de watermolen rechtdoor te marcheren door de vochtige weilanden langs de Geul. Het landschap is jaren geleden teruggeven aan de natuur en door de begrazing van de Rode Reuzen, een ras dat de vegetatie “onder de duim” houdt. Her en der liggen omgevallen bomen op het terrein; deze lokken weer andere dieren naar dit gebied. Voor de camping de Gele Anemoon, sloeg ik links af en klom door de Gronzedelle (Grónzeledèl) naar de hoger gelegen Berghof en Keutenberg.

De Keutenberg staat algemeen bekend als een berg, die is opgenomen in de Amstel Goldrace. Met een stijging percentage van 22% beneemt hij menig wielrenner de laatste adem. Het gehucht bestaat uit 10 boerderijen. Halverwege is nog een oude mergel kalkgroeve, die reeds in de Romeinse tijd gebruikt is. De bewoners haalden hun drinkwater uit de Gronselenput onder aan de berg. Ik had mijn eigen drinkwater bij me en moest dus niet die helling slechten. De verstilde natuur bekroop me en een prachtig uitzicht op de omliggende dorpjes deed de rest. Nadat ik puffend de laatste meters omhoog klom, spoot een eekhoorn verschrikt de boom in; ze leven hier in een ongerept paradijs. Met de Berghof aan mijn linkerzijde wandelde ik langs de Sousberg richting Scheulder. Op de velden spreidden diverse boeren hun mest uit op het omgeploegde land. Scheulder is een pittoresk dorpje, dat nog veel authentieke huizen en boerderijtjes kent; voormalige boerderijen zijn omgetoverd tot fraaie woon- of verhuurlocaties. Bij gebrek aan rustbanken, die lekker in het zonnetje lagen, kuierde ik verder richting Margraten.

Margraten, bij iedereen bekend van de Amerikaanse begraafplaats, ligt een stuk buiten het dorp; de binnenkort geplande? Margatentocht heeft een route, die deze begraafplaats bezoekt. De verleiding om deze plaats met een bezoek te vereren, schoof ik door naar die tocht. Aan de Fremme, een industriegebied met tal van nuttige bedrijven o.a. mijn garage, liet ik links liggen en boog af naar Ingber. Dit landelijk pareltje tussen Margraten een Gulpen is de rust zelve. Zeker in deze moeilijke tijden was het er nog rustiger. Kunstenaars weten al jaren, dat dit uitstekende locaties zijn om met hun kunst bezig te zijn. Mooie gelegenheid om hun uitingen van kunst eens goed te bekijken. De onderdanen lieten duidelijk merken, dat ze een pauze verdiend hadden. Maar waar ga je met gesloten horeca zitten met een stevige bries om je oren? Een oude, scheef staande schuur, bood enige beschutting. Het vervolg van mijn route kon hier twee kanten op; rechtsaf naar Gulpen of linksaf naar de Berghof en de Dodeman. Ik besloot naar deze afdaling te gaan; midden in deze steile helling staat namelijk een mooi bankje in het zicht van de zon met een boeiend panorama op Wijlre. Aldus geschiede; lekker uit de wind en gratis vertier. De meegenomen drank smaakte in de zon uitstekend; de boterhammetjes idem dito. Aldus aangesterkt daalde ik af naar Stokhem. Nog enkele kilometers en mijn huisje kwam in zicht.

Met dank aan de fraaie ligging van ons Dorpje Wielder of te wel Wijlre.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wylre-Margraten