logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Schrieversheide
Wylre-Bocholtz
Wylre-Vijlen
Wylre-Sibbe
Wylre-Epen
Wylre-Valkenburg
Wylre-Ubachsberg
Wylre-Slenaken
Wylre-Scheulder
Wylre-Simpelveld
Wylre
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling van Wijlre-Keutenberg-Scheulder-IJzeren-Sibbe, op zaterdag, 2 mei 2020.

 

Vanuit Wijlre ben ik deze keer nog eens richting Keutenberg gelopen en heb zelf ervaren, hoe het is als een aantal wielrenners, die puist op crossen. Achter mij kwamen nu twee “gewone fietsers”, die fluitend deze steile berg op kwamen; wel met behulp van een stevige middenmotor. Dit gehucht boven op die mooie berg, biedt een fantastisch uitzicht op Schin op Geul en omgeving. Dit doet je de inspanning helemaal vergeten.

 

 

       
         

Ieder huisje heeft zijn kruisje en dat geldt ook voor dit gehucht; in 1863 werd deze kleine gemeenschap getroffen door een alles verwoestende brand. In die tijd was een snel ter plaatse zijnde brandweer niet zo vanzelfsprekend als heden ten dage. De waterpoelen waren opgedroogd door een zeer droge periode; en tevens was de brandveiligheid geen prioriteit. Liefst 13 boerderijen brandden af. De bewoners waren natuurlijk radeloos; ze hadden alles verloren. Gelukkig hielden 12 omliggende gemeenten een inzameling om het ergste leed te verzachten. Dit gehucht was helemaal aangewezen op een bron, onderaan de Keutenberg; de Gronselenput; hier welde uit de onderste lagen van de berg een zeer zuiver drinkwater naar boven; zelfs nu nog beweren bewoners, dat de thee gemaakt van dit water, overheerlijk is. De kalklagen onder in de berg filteren het water tot deze kwaliteit. Pas in 1963 werd de Keutenberg aangesloten op het drinkwaternetwerk. Hier kreeg ik mijn eerste regenbui te verwerken; alsof de Goden mijn overpeinzingen hadden begrepen. Een grote schuur bood mij even een schuilmoment. Boven geklommen sloeg ik bij de Berghof of Blankenberg rechtsaf richting Scheulder. Onderweg was de bosweg geblokkeerd door een omgevallen boom. Met enige acrobatiek wrong ik me onder dit obstakel door (broek en pet onder de verse modder). Maar niet getreurd, die modder zou er na niet al te lange tijd van af spoelen. Bij nadering van Scheulder begon de donkere lucht zwart te kleuren; enkele donderslagen voorspelden ook niet veel goeds. Net buiten Scheulder barstte de hemel open en werd ik getrakteerd op een frisse voorjaarsbui. Paraplu open en wachten op de laatste druppels. In IJzeren net buiten Scheulder dreigde het weer fout te gaan, maar gelukkig bleef het met dreigen.

 

       
         

IJzeren is een typisch Limburgs dorpje; knus klein en veel vakwerk. Vanuit dit dorp wandelde ik verder naar Sibbe. De bedoeling was om van hier uit naar Gasthuis te gaan, maar de inktzwarte lucht besliste anders. Ik besloot de Sibbergrub af te lopen en de eerste de beste bank te claimen om mijn uitgestelde lunch te verorberen. Hier barste de hemel letterlijk open; met de ene hand aan de paraplu en de andere aan de boterham was het net kamperen. De wijngaardslakken houden wel van dit weertype, maar kropen met dit noodweer toch onder de vegetatie. Na deze “douche” ging het verder naar Oud Valkenburg; ik koos bewust niet de weg achter kasteel Schaloen, maar kuierde langs de grote weg. Het verkeer was rustig, dus niet al te druk en redelijk schoon. In Schin op Geul zou een mooie bypass de weg achterom naar Stokhem een alternatief zijn geweest, maar de weergoden werkten niet echt mee. Trouwens de onderdanen waren ook aan een rustpauze toe en de bank thuis lonkte.

 

Wederom een dankwoord aan de fraaie natuur richting IJzeren en Sibbe; ondanks de regen een tocht om in te lijsten, Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

  

Vervolg foto’s zie: Foto's Wylre-Sibbe

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533