Wylre-Slenaken
Battice
Clermont
Alken

Wandeling vanuit Wijlre richting Simpelveld Bocholtz op zaterdag, 21 maart 2020.

Deze dag een wandeling gemaakt naar het Land van Kalk. Deze streek maakt al enige tijd werk van hun omgeving, die jarenlang belangrijk was betreffende de kalkwinning. Overal komt hier de kalk, ook wel mergel genoemd, aan de oppervlakte. In het verleden was deze grondstof belangrijk bij tal van processen; denk aan de akkerbouw, de huizenbouw en tal van andere toepassingen. In Kunrade is nog een steengroeve, die de beroemde Kunradersteen levert. Een bouwmateriaal, dat vooral bij de afwerking en toepassing in de bouwwereld bewondering oogst. Het is in feite de hardere variant van de bekende zachtere mergel. Die mergel heeft nog een voordeel; water in de bodem wordt gefilterd door die mergel en neemt wel een forse dosis kalk mee. Vanuit de Roodbron wordt zuiver water in een reservoir gepompt, dat levert prima drinkwater op. Jarenlang hebben we dat gemerkt aan onze kranen en koffiezetapparaten. Maar eerst moest ik nog naar die plek wandelen. De bedoeling was dan ook, om nog eens langs dat pompstation te gaan en kijken wat er in de loop der tijd veranderd is.

Het eerste deel van de route volgde ik de weg naar Gulpen, maar sloeg voor Kasteel Wijlre links af naar de bossen boven Eijs. Dit deel liep grotendeels door sompige weilanden. Onderaan de heuvels boven Eijs moet je onder die heuvels door een lange tunnel, waardoor die beek stroomt met aan een zijde een loopgedeelte voor de wandelaars. Meteen belandt je dan in het terrein van de Waterleiding met twee gebouwen, die zorgen voor opslag van het opgepompte water. Hier ben ik vroeger, toen mijn schoonvader nog leefde vaker op bezoek geweest. Hij was de man, die al die pompstations controleerde en onderhield. Op dit terrein liggen diverse ondergrondse putten van waaruit het water wordt opgepompt. De route liep verder naar Eijs, alwaar de “stilte” voor het Corona virus duidelijk merkbaar was. Een enkeling liet de hond uit of was terug van boodschappen doen. Bovenaan het dorp ligt het mooie kasteel Goedenraad. Een pareltje in dit deel van het dal van de Eijserbeek. Limburgs landschap heeft thans de zorg voor dit unieke gebouw overgenomen. De hoeve is deels nog in gebruik als boerderij; in het overige deel wonen enkele gezinnen. Het kasteel stammende uit 1764 (volgens de muurankers) is waarschijnlijk nog ouder. De heer Frowein, directeur van de Staatsmijnen, later DSM, woonde er, alsmede diverse andere bewoners, die allemaal hun stempel op het exterieur en interieur drukten. De tuinen achter het kasteel zijn in traditionele Franse en Engelse stijl aangelegd. De vijvers worden gevoed door kristalhelder bronwater; vele amfibieën maken dankbaar gebruik van dit water. Onder de weg naar Simpelveld liggen “tunnels”, die hen naar dit water leidden. Via deze weg kuierde ik naar Simpelveld.

Een grote trekpleister in Simpelveld is uiteraard het station van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Toen in 1988 de sluiting werd aangekondigd, nam een groep vrijwilligers het initiatief om de lijn te behouden voor een Toeristische Stoomtrein. In 1995 reed de eerste gerestaureerde trein door het Heuvelland. Sindsdien zijn diverse oude modellen opgeknapt en kan de Maatschappij een kleine dienstregeling verzorgen. Zo`n 200 vrijwilligers sleutelen aan dit historisch erfgoed. Simpelveld is begin en eindpunt van de route; hier worden in werkplaatsen alle reparaties en onderhoud verricht. Helaas was het station gesloten en wandelde ik verder richting Bocholtz. In Nijswiller boog ik rechts af langs de oude LTS, door de kern van Nijswiller achter door, langs het fiets en wandelpad naar het dorp Wahlwiller. De thuishaven lonkte, want met een snijdende Noordenwind, was een pauze op een bankje in de zon toch geen gewilde optie. Nog even genieten van het opgeknapte Kasteel Wittem en Kasteel Wijlre en via de weilanden naar Wijlre.

Met dank aan ons prachtige achterland.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wylre-Simpelveld