Schrieversheide
Wylre-Scheulder
Wylre-Simpelveld
Wylre

Wandeling van Wijlre naar Pesaken, Crapoel, Heijenrath en Slenaken op zaterdag, 4 april 2020.

Iedereen “moest” binnenblijven, maar een wandelaar neemt als het moet zijn huisje mee op zijn rug. Vandaag een eigen wandeling richting Gulpen, Pesaken, Waterop, Crapoel, Heijenrath en Slenaken; retour door het Gulpdal, Beutenaken, Euverem. Een heerlijk ontspannen tocht in een verlaten landschap. Dit is helaas het “voordeel” van de Corona crisis. Mensen, die je tegenkomt wijken keurig voor je uit en dat doe je natuurlijk ook voor hen. Vreemd, je bent geneigd om op ze af te lopen en een gezellig praatje met ze te maken. Je moet het nu in je eentje runnen; heeft ook weer voordelen, alleen en extra rust.

Nadat de kippen verzorgd waren vertrok ik voor mijn avontuur richting Slenaken. Het is `s morgens nog steeds fris; even flink doorstappen om de spiertjes op te warmen. Vanuit mijn domicilie liep ik langs de zuivering naar het voetpad, dat dwars door de weilanden naar Gulpen loopt; veel fietsende school jeugd maakt dankbaar gebruik van dit weide pad om de gevaarlijke kruising bij Wittem te mijden. In Gulpen nadert het vernieuwde Gulp tracé zijn voltooiing. Met Kunrader steen heeft men een meer Limburgs accent gecreëerd. De tocht ging verder door Gulpen langs de grote vijvers naar het kasteel Neubourg. Dit kasteel dateert van 1288, en wordt nu bewoont door de Heer Dassen. Het kasteel wisselde vaker van eigenaar; als je bevriend was met een mede vechter, kon je je eigendommen verder uitbreiden; ze werden door bevriende heren gegund aan degene, die aan hun zijde had gestreden. Het gebouw ziet er van een afstand goed uit, maar aan de gebouwen ,die het geheel omringen, kan nog veel verbeterd worden. Er spelen verder problemen met de openstelling van de tuinen rondom het kasteel. Er is nog veel werk aan de winkel (kasteel). Even voorbij de alleenstaande hoektoren, daalde ik af naar de weg richting Pesaken. Dit lieflijke gehucht bestaat uit enkele boerderijen en woningen in vakwerkstijl, die toeristisch verhuurd worden. Na dit prachtige Limburgs “plaatje”, wandelde ik verder naar Heijenrath. Weer zo`n heerlijk gehucht tussen Beutenaken en Slenaken. Een lange, uitgesleten landweg liep bergop naar dit pareltje aan de ketting, die ik vandaag zou uitrollen.

Heijenrath bestaat voor minstens 80% uit verhuuraccommodaties. Het was er nu akelig stil; normaal kun je over de toeristen lopen. Nu kwam ik een enkele wandelaar tegen, die zijn hond uitliet en natuurlijk niet de talrijke wielrenners vergeten, die de bergweg vanuit Slenaken hadden beklommen. Een stevige “jongen”, die net als de Keutenberg, erg in trek is. Voor mij een makkie, want ik kon stevig afdalen naar de kern van Slenaken. Van boven gezien ligt het dorp in de kom van een uitgesleten dal; jaren geleden geërodeerd door de Gulp. Eenmaal daar aangekomen, nam ik het voetpad langs de Gulp. Dit meanderende landschap lijkt eeuwenoud, maar kan vele malen veranderen. Omgevallen bomen leveren het bewijs, dat de oever steeds van plaats verandert. In de buurt van Beutenaken, kwam een eenzaam bankje als geroepen. In het warme zonnetje verorberde ik mijn meegebrachte broodjes en toostte op het prachtige weer. Gesterkt en uitgerust, ging het verder naar Euverem. Dit gehucht is mij dierbaar, daar we samen vele jaren gebruik maakten van het kleine zwembad, horende bij het vakantiepark. Nu rest alleen een kolossale berg puin, die eens toebehoorde aan het zwembad en de vele huisjes. Vanuit Euverem nam ik het pad onder langs de berg en kwam weer in de buurt van kasteel Neubourg. Nog even door het centrum van Gulpen en langs de Gulp terug naar ons dorpje aan de Geul.

Met dank aan het Gulpdal.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Wylre-Slenaken