Schrieversheide
Wylre-Scheulder
Wylre-Simpelveld
Wylre

Wandeling vanuit Wijlre-Valkenburg-Houthem-Sibbe op zaterdag, 18 april 2020.

Zo langzamerhand leer ik alle paden in de omgeving kennen, die mij anders onbekend waren. Het andere Land van Kalk, nu eens, naar de kant van Valkenburg en Sibbe ging ik vandaag verkennen. Eeuwen geleden heeft een ”krijt zee” deze kostbaar heden in de bodem verborgen. Heel Zuid Limburg draagt de sporen van deze bouwstof. Later zou ik tijdens mijn wandeling een bedrijf ontmoeten, dat nog altijd de blokken Mergel uit de bodem haalt. De eerste kilometers wandelde ik boven langs mijn dorpje langs de “nieuwe buurt”. De hoofdweg liet ik bewust links liggen. Dit stuk van de route begon al heel erg rustig.

Het volgende traject liep achterlangs de huizen van Etenaken. Schin op Geul kwam in zicht en toonde mij meteen een mooi staaltje van het gebruik van de mergelstenen. De kerk van Schin op Geul is uit die mergelstenen gebouwd; haar bestaan gaat terug tot 847; de huidige kerk is gebouwd rond 1700 en rust ten dele op de fundamenten van die oude kerk uit 847. De patroon heilige is Mauritus; een Romeinse heilige en martelaar. Voorbij dit Rijksmonument begint te hoogte van het spoorweg viaduct een prachtig pad langs de Geul. Het volgt de loop van dit meanderende riviertje tot in Oud Valkenburg. Dat het meandert is goed te zien aan de afkalvende oevers en omgevallen bomen. Op zo`n wandeling is een bezoek aan, het nu, zeer rustige Geulstadje, een aanrader. Je kunt alles op je gemak bekijken zonder op je tenen getrapt te worden. Vanuit Valkenburg wandelde ik verder richting Houthem. Het pad, wederom langs de snel stromende Geul, gaat door een ruig gebied, dat begraasd wordt door Schotse Hooglanders. Bij Uitspanning Tivoli, nam ik de bosweg naar Vilt; een flinke klim met een prachtig panoramisch uitzicht op Valkenburg. Nog even twijfelde ik aan het verdere verloop van mijn route, maar besloot om via Vilt naar Sibbe te lopen. De Cauberg zou afgesloten zijn (misschien om de geplande maar helaas uitgestelde Amstel Gold Race), maar bleek toch begaanbaar.

Voor de afdaling naar het centrum, sloeg ik rechtsaf langs het Thermae 2000 en het gesloten aquarium in de Fluwelen grot; onderaan die weg is de algemene begraafplaats der Gemeente Valkenburg en Houthem. Reeds in 1836 was er een klein kerkhof, dat later werd uitgebreid en nu 2 ha beslaat met een aanbouw van een graven-galerij in 1956. Door het hoogte verschil van 27 meter oogt dit grafveld heel ingetogen. Nog even struinde ik door het gezellige centrum. Bij het Sprookjesbos boog ik links af en klom omhoog naar Sibbe; dat mergelbedrijf moest toch ook meegenomen worden. Bij Mergelbouwsteen Kleijnen stonden 4 enorme mergelblokken klaar voor transport. Hier liep ik linksaf en volgde ik, volgens een inwoonster de fraaiste weg, naar Scheulder en Gulpen. Zover kwam ik niet, want een donkere lucht voorspelde een flinke bui. In het bos, sloeg ik na een smakelijke lunch, de richting terug naar Oud Valkenburg in. Via de Sibbergrub belandde ik weer op de grote weg naar Oud Valkenberg. Het oude info huisje langs de weg bood een schuilgelegenheid en tevens pauzeplaats, alvorens de laatste kilometers geslecht moesten worden. De grote weg leek me niet aantrekkelijk en daarom boog ik af langs Kasteel Schaloen om vervolgens langs de Drie Beeldjes het pad langs de Geul te volgen.

De oudste gegevens van dit kasteel, dateren van 1381. Deze waterburcht heeft een slotgracht, die gevoed wordt door een zijtak van de Geul, de Molenbeek. Het kasteel kende een bewogen geschiedenis en het zou mij te ver voeren om alle bezitters te benoemen (zie wikipedia). De huidige eigenaar heeft het slot in de verkoop. Wil je eigenaar worden van dit unieke slot, neem dan maar een flinke beurs mee. Ook dit kasteel is gebouwd met Limburgse mergelsteen. De laatste kilometers liep ik, mede door een verfrissende regenbui in marstempo,uit.

Met dank aan ons Mergelland en vroegere bouwheren in het land van Valkenburg.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wylre-Valkenburg