Wylre-Slenaken
Battice
Clermont
Alken

Wandeling Rondom Wijlre op zaterdag, 14 maart 2020.

Waar een virus al niet goed voor is. Op de eerste plaats is voorzichtigheid natuurlijk geboden, anderzijds opent het perspectieven om eens in je eigen buurt te gaan tippelen. België is prachtig, maar, zonder chauvinistisch te worden, is ons eigen Heuvelland ook niet te versmaden. Meestal stel je zo`n wandeling uit; nu was het noodzaak. Na een stevig ontbijt in de eigen keuken, vertrok ik voor mijn wandeling in ons eigen Geuldal. Vanuit het centrum van ons dorp wandelde ik omhoog naar de overgang op het spoor richting Eckelrade. Vlak achter de spoorwegovergang, boog ik links af naar de veld weg langs het spoor. Meteen had ik een mooi uitzicht op de kerk en de heuvels van het Wielderbos. Deze weg ”zo dicht bij huis”, had ik nog nooit bewandeld; Op dit traject, had ik een mooi uitzicht op het achterland van mijn dorpje. Het landschap leek uitgestorven, maar dat was een utopie, want halverwege kwam ik een groep fanatieke wandelaars tegen, die gezien hun uitrusting al vaker een tocht gelopen hadden. Aan de linkerkant passeerde ik de Vrakelberg; op deze heuvel, gelegen op het plateau van Ubachsberg, lag eeuwen geleden een Romeinse Villa Ubachsberg. Rond deze “berg” circuleren de vreemdste verhalen. Ooit stonden we hier met een rustplaats van de helaas teloorgegane wandelclub uit Wijlre.

Op de doorgaande weg van Etenaken naar Ubachsberg, wandelde ik omhoog naar het Plateau van Ubachsberg; deze weg biedt een prachtig panorama op de dorpen Wijlre en Schin op Geul. Bij het verdeel en transformator gebouw, ging het bergafwaarts richting Schin op geul. Het cafeïnegehalte was inmiddels gezakt tot in mijn knieën en was dringend aan een “up-date” toe. Bij Jac en Jolanda van Hotel Salden, streek ik neer op hun prachtige terras met uitzicht op de Sousberg. Deze jongen, zou ik na een weldadige rust (heerlijke verwenkoffie) doorkruisen. Op deze plek, wordt je overladen met allerlei lekkers; niet goed voor de lijn, maar uitstekende brandstof om aan de retour te beginnen. Door het bos bovenop de Sousberg, loopt een smal uitgesleten pad door het bos.

Eenmaal door dat verstilde bos, kom je boven aan bij Hoeve De Berghof. Deze oude hoeve heeft een flinke renovatie achter de rug. De carré boerderij ademt de sfeer van honderd jaar geleden, en is te bereiken vanuit Wijlre via de steile Doodemansweg of via de nog steilere Keutenberg. Bij het horen van die naam, zal menig wielrenner de haren overeind gaan staan. Bij deze hoeve bevindt zich een bakhuis; hier werden vroeger de broden en de vla`s gebakken. In Wijlre heeft de gepensioneerde bakker Henrotte zo`n oud bakhuis in gebruik. Gelukkig bevond ik me aan de goede zijde van de berg; steil afdalend naar het buurtschap Stokhem, heb je een prachtig uitzicht over de glooiende hellingen rondom Wijlre. In Stokhem kun je een , een door de buurtvereniging, opgeknapte waterput bewonderen. Via de tennisvelden en de visvijvers kwam het centrum van Wijlre in zicht.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Wylre