logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Schin op Geul
Herkenbosch
Roggel
Holset, Raeren
Cartils, Eys
Fromberg/Gerendal
Elkenrade e.o.
Wijlre e.o.
Elsloo-Stein
Beertsenhoven e.o.
Neerbeek e.o.
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling naar Fromberg, Oud Valkenburg en het Gerendal op zaterdag. 23 januari 2021.

 

Bij gebrek aan betrouwbaar vervoer, een prachtige tocht gemaakt richting Oud Valkenburg en het Gerendal. Dit gebied altijd voorbij gereden en nu eens nader onderzocht. Voor het zover was ben ik achterom de “nieuwe buurt” van Wijlre gelopen en van daaruit naar Fromberg. Dit gehucht onder de rook van Etenaken is een landschappelijke parel; het zijn maar enkele boerderijen, maar die mogen er wel zijn.

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Van hieruit liep ik een tijdlang over de veldwegen naar Schin op Geul; eerst passeerde ik nog zo`n alleraardigst gehucht Opscheumer geheten. Weer enkele boerderijen met een Limburgs tintje. De koffie geur trok me naar een bekende gelegenheid, waar ik verwend werd door de gastvrouw. We gaan er vaker lekker eten en de koffie is er geweldig. Na dit heerlijke intermezzo liep ik door het smalle wandelpad boven langs de Geul. Halverwege is het pad eigenlijk alleen een wandel- en geen fietspad; als oplossing heeft men een nieuwe brug over de Geul gelegd, zodat die twee “stromen” gescheiden worden. Dit pad volgde ik tot in Schin op Geul. Het is een goed verhard pad, geen modder, en uitstekend geschikt voor het stalen ros. Aan het eind gloorde het Gerendal; al vaker die kant op willen gaan en nu dan eindelijk een gelegenheid om dit prachtige verkeersvrije gebied in te lopen. De zon deed heel voorzichtig een duit in het zakje en verlichte dit glooiend dal, dat uitkomt bij de schaapskooi van het Limburgs Landschap. Nu stonden er geen schapen in de stal; ze graasden gretig op de groene weiden. Vanuit deze locatie sloeg ik linksaf richting het bos van de Sousberg. Na een steile klim kon ik even uitpuffen op het plateau naar Schin op Geul.

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Vanaf hier zag je pas hoe heuvelachtig deze streek echt is. Een weldadige afdaling deed me weer in Schin op Geul belanden. Na een klein eindje langs de Provinciale weg, boog ik af na het mooie pad langs de Geul. Aan het eind van deze weg voorbij het gehucht Engwegen, kun je de zeer steile Keutenberg beklimmen. Na die lus door het Gerendal besloot ik deze verzoeking maar niet te doen. Het pad onder langs die Keutenberg, volgt de loop van de snelstromende Geul en passeert twee campings; nu een en al rust, al is dat in de zomer ook zo. Deze campings worden bezocht door mensen, die van rust houden. Ze liggen idyllisch langs de Geul, vlakbij de bron, die tot voor kort nog dagelijks werd bezocht door inwoners van de Keutenberg; het water van de Gronselenput was van een voortreffelijke kwaliteit; men zegt dat de thee met dit water verrukkelijk was. Het water wordt door een pakket mergel geleid en dat geeft waarschijnlijk die heerlijke smaak. Ik besloot dat maar niet uit te proberen, want het pad naar beneden was een modder glijbaan. In Stokhem is men bezig om de weg grondig te renoveren. De stal lonkte en na een klein wandelinkje langs het kasteel van Wijlre schoof ik thuis aan bij de kachel.

 

Wederom een prachtige tocht door ons achterland.  

  

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Fromberg, Gerendal

  

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533