logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Bustocht te Mons Bergen op zondag 30 september 2012 

 

 

 

Het was even wennen, de eerste busreis van dit jaar, naar een bevriende club, die ons in mei met 70 wandelaars verraste. Het patent, dat onze club heeft op een stralende dag, was ook weer gegarandeerd. Het zonnetje stond nog vrij laag, toen we vanuit Vijlen om 8 uur vertrokken. De stemming zat er meteen al goed in. Met zo`n “select” gezelschap, kan dat ook niet anders. Helaas kon onze Monique, de “trésorier” van de club, niet mee. We hadden het haar gegund, want op de centen passen, kan ze als de beste. Veel beterschap gewenst van deze kant.

 

   

 

   

 

         

De reis verliep voorspoedig. Tijdens een korte pauze (even een bakje koffie en de bekende toiletgang), troffen we twee clubs uit Bassenge en Oupeye, die ook naar Mons onderweg waren. Rond 10.45 uur arriveerden we dankzij onze Chantal (onze chauffeuse) vlak voor het startlokaal. Hier werden we vakkundig op de parkeerplek geloosd. Een medewerker van de club ontving ons vriendelijk en regelde de maaltijden, die we na de wandeling soldaat konden maken. 

 

   

 

   

 

         

De begroeting was hartverwarmend; via een “tolk” werden we op de hoogte gebracht van enkele praktische zaken. Daarna moest de koffie op waarde geschat worden; de meeste JoNe wandelaars waren ondertussen vertrokken; afgesproken was dat de 6 en de 12 km gelopen zou worden, zodat we om 14.30 uur tijd hadden om het mooie centrum van Mons te bewonderen. Wij wandelden de 6 km in een gezapig tempo met als lijfspreuk: “komen we er niet vandaag, dan zijn we er morgen”. Je had daardoor ruim de tijd om de omgeving goed in je op te nemen. We passeerden tijdens deze lus een privé domein, dat waarschijnlijk speciaal voor deze dag toegankelijk was. Een grote vijver, uitgerust met zitjes voor de vissers, blonk in de zon. 

 

   

 

   

 

         

De eerste pauze op dit traject, in een school, werd benut om het plaatselijk gerstenat te testen. Zalig zo`n grote joekel lekker in het zonnetje met je wandelvrienden om je heen. Vanuit deze rust was het nog een kleine 2.5 km naar de start. Terug in de zaal werden de vleesschotels in een record tempo burgemeester gemaakt. De bus wachtte en na een warm afscheid reden we naar het centrum van Mons. De bus werd vlak voor het centrum geparkeerd en samen kuierden we de stad in. 

 

   

 

   

 

         

Mons dankt zijn rijkdom aan de lakenindustrie, waar in 1600 een einde aan kwam. Ook de steenkool in het gebied (de bekende Borinage) heeft hier aan bij gedragen. Veel Belgische steden hebben een schat aan oude historische gebouwen en koesteren deze. Je zag, dat veel van die vervallen gebouwen op de nominatie stonden om flink te worden opgeknapt. De markt, in België meestal één groot terras, blakerde in de zon; talloze mensen genoten van de laatste zonnestralen en niet te vergeten de heerlijke Belgische biertjes met hapjes en drankjes. De rondgang door dit centrum bezorgde menige wandelaar een stijve nek; het omhoog kijken naar al die mooie gevels eiste zijn tol. Om 16.00 uur was het tijd om terug te reizen naar ons moederland. Weemoedig lieten we het mooie land van Bergen achter ons.

 

Wandelclub Police de Mons; bedankt voor jullie hartelijke ontvangst en goede zorgen.

 

 

Verslag en Foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Mons Bergen

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533