logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Schin op Geul
Herkenbosch
Roggel
Holset, Raeren
Cartils, Eys
Fromberg/Gerendal
Elkenrade e.o.
Wijlre e.o.
Elsloo-Stein
Beertsenhoven e.o.
Neerbeek e.o.
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

 

       

 

 

 

 

 

 

Wandeling naar Elkenrade, Mingersborg, Ubachsberg, Benzenrade, Heerlen, Schin op Geul op zaterdag, 16 januari 2021.

 

De bedoeling was om dit weekend iets verder van huis te gaan wandelen, maar een onwillig vervoermiddel strooide roet in het bekende eten. Er zat niets anders op, om het wandelgenot iets dichter bij huis te zoeken. Dat is met zo`n prachtige omgeving uiteraard geen onbegonnen zaak. Vanuit mijn stulpje ging het daarom richting het spoor. We hadden in vroeger dagen een echt spoorstation. Nu heeft een plaatselijke uitbater er een mooie horecazaak van gemaakt. Het heet “Bijna Thuis” en ik kan iedereen aanraden om er eens lekker aan te schuiven. Mijn route liep verder omhoog naar Elkenrade; voordat ik die puist opklom, boog ik rechtsaf en kuierde door de “graaf” omhoog. Deze oude waterafvoer gracht, de Graaf genoemd, is een onlangs onder handen genomen, holle weg, die vanaf Elkenrade het water afvoert naar lager gelegen delen van het dal. Het was vroeger een uitnodigende plaats voor spellen met de jeugd, die deze duistere route best akelig vond. Nu loop je slingerend naar het gehucht Elkenrade. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Elkenrade heeft iets magisch; de veelal vakwerkhuisjes spreken tot de verbeelding. Mijn route ging verder naar het gehucht Mingersborg; vroeger waarschijnlijk ook een eenzame stip in het landschap met enkele boerderijen. We zijn vaker in die gezellige oude boerderij neergedaald en hebben goede herinneringen aan diverse feesten rond de open haard. De grote poort stond open; de “Take en go” is in deze Corona tijd een nieuw begrip geworden; voor de eenzame wandelaar uiteraard een welkome onderbreking voor een kop koffie met een lekker broodje beenham. Aldus gesterkt vervolgde ik mijn tour naar Ubachsberg om af te dalen naar Benzenrade en Welten. Halverwege die smalle weg naar beneden, bevind zich een oude kalkbrandoven. Normaal suis je hier voorbij; nu tijd om dit oud industrieel monument eens beter te bekijken. Bij Benzenrade besloot ik de weg naar Welten te volgen; verrassend welke nieuwe weggetjes je op je pad ontdekt. Dit achterafpaadje leidde me naar een soort kasteelachtig huis. Dit Huys de Dohm kende in de loop er eeuwen een bewogen geschiedenis; rees in de 6e en 7e eeuw was het bewoond; Karel de Grote had hier een jachtslot. Verder woonden hier in de 14e eeuw de Fam. Jan van Wilre, in de 15e eeuw de Fam Cortenbach., in de 16e eeuw Van Hulsberg en in de 17e eeuw de Lamberts; namen die je nu nog vaak tegen komt en misschien afstammelingen zijn van die families. Al met al een gedenkwaardige plek, waar je normaal gewoon langsfietst. Gelukkig zag ik in het centrum van Welten nog wat meer publiek op straat. Het centrum van Heerlen kwam in zicht. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Via de schouwburg wandelde ik richting het nieuwe Maankwartier. Het Maankwartier is een echte aanwinst voor Heerlen. Fraaie architectuur met een mooie steensoort verlevendigen het anders zo saaie spoorweg complex. De bedoeling was om hier de trein naar Schin op Geul te nemen. Maatschappij Arriva heeft prachtige treinstellen in bezit; ik ben niet zo`n regelmatige openbaar vervoer reiziger; dus was dit voor mij weer een openbaring. De trein vertrok precies op tijd; als enige mondkapje dragende passagier voelde ik e de koning te rijk. In Schin op Geul nam ik weer de benenwagen naar huis.

 

Limburg, wat ben je mooi; zelfs in de winter straalt het landschap je tegemoet. Bedankt. 

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Elkenrade, Mingersborg, Ubachsberg, Benzenrade, Heerlen

 

  

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533